Gépi Vakolást vállalunk segédmunkások biztosításával

Gipszes vagy gipsz nélküli vakolat? Melyik jobb?

Röviden: A gipszes vakolat simább felületet ad, hozzájárul a kellemesebb hőérzethez és nem kell glettelni. A gipsz nélküli vakolat olcsóbb, de mivel utána gelttelni is kell, árelőnye mérsékelt.

Gipszes vakolat előnyei

  • A gipszes vakolat simább felületet ad a gipsz nélküli vakolatnál.
  • Anyagában glettelhető, ami azt jelenti, hogy nem szükséges megvárni míg megköt, majd külön glett anyaggal átdolgozni. Ezzel időt és munkadíjat lehet spórolni.
  • A gipsz remek nedvszívó. Párás időben magába szívja a levegő nedvességtartalmát, száraz időben pedig visszaengedi. Ezzel hozzájárul a lakóterek páratartalmának kiegyensúlyozásához, ami kellemesebb hőérzetet is eredményez.

Gépi vakolás menete

1. Előkészítés

A vakolat felvitelkor folyékony, és bizony fröcsköl. Ezért a munka megkezdése előtt minden olyan felületet, aminek nem tenne jót a vakolat, védőfóliával lefedünk. Jellemzően a nyílászárók keretei, tokjai azok a felületek, melyeket így kell védeni.

2. Portalanítás

A felületeket vakolás előtt portalanítjuk, hogy a vakolat megfelelő felületen tudjon megtapadni.

3. Alapozás

Általában a falfelület, tégla felület alkalmas arra, hogy felvigyük rá a gépi vakolatot. Azokban a kivételes esetekben, amikor ez indokolt, alapozót, mélyalapozót viszünk fel a falfelületre még a gépi vakolás előtt.

4. Élvédőzés

A pozitív éleket élvédővel látjuk el. Így lesz minden sarok egyenes és függőleges.

5. Gépi vakolás

Megfelelő előkészítés után maga a gépi vakolás rendkívül egyszerű és gyors.

Anyaghasználat

Gépi vakolás esetén egy bizonyos minőség garantált, hiszen a gépekbe nem lehet akármilyen anyagot betenni. A gép csak akkor fog tudni megfelelően működni, ha az alapanyag bizonyos alap kritériumoknak megfelel.

Minőség

A gépi vakolat minősége jóval homogénebb, mint a kézi vakolaté. Az anyagot egyenletesen kell adagolni a gépbe, így a falra felvitt vakolat minősége is egyenletes lesz.

Gyorsaság

Gyorsaságban akkor mutatkozik meg a gépi vakolás előnye, amikor nem csupán egy-két négyzetméterről van szó. Kisebb javítások, igazítások esetében a kézi vakolás lehet a gyorsabb megoldás, mivel kisebb felszerelést igényel és kevesebb előkészületet. Amikor azonban komplett szobákat kell vakolni, akkor a kézi módszer már jóval munkaidő igényesebb lesz.

Fel kell mérni, hogy az adott igényekhez milyen vakolási módszer felel meg legjobban. Ha a vakolandó felület meghaladja az 50 nm-t, akkor szinte bizonyos, hogy a gépi vakolás lesz kedvezőbb mind idő, mind a kölségek szempontjából.

Mint minden munkafolyamathoz, a vakoláshoz is meg kell teremteni a feltételeket. A munkaterületet akadálymentessé kell tenni. Gépi vakolás esetében gondosodni kell villanyáram ellátásról.

A vakolás ne kezdődjön meg azelőtt, hogy a fal betonja, vagy téglafal esetében a téglák közötti malter meg ne kötött volna teljesen.

A gépi vakolás a kézi vakolásnát komolyabb felvonulást igényel. Egy vakológép 200 – 300 kg, és egy kisbusz kell a mozgatásához. Maga a berendezés 2,5 millió és 4 millió között kóstál. Tisztítást, karbantartást megfelelő tárolást igényel. Egy vakológépnek megvan a maga rezsiköltsége.

Mivel egy nagyon hatékony, de költséges készülékről van szó, egy kivitelezőnek csak akkor éri meg egy ilyen gépet vásárolni, ha megfelelően ki van használva. Egy vakológépet éppen ezért egy 2-5 fős brigád fog használni, hogy ne álljon a gép, amíg a terepet előkészíti, a felületeket szükség esetén portalanítják, alapozzák. A nagyobb csoport természetesen a gép mozgatásánál is praktikus. Nem azért, mert a gépet egy ember nem is bírja megemelni. Az kerekeken gurul. De általában pallókat kell elhelyezni, kis rámpákat kell építeni, hogy a gépet a vakolandó falfelülethez lehessen gurítani.

A gépi vakolás árában az előkészületeknek tükröződniük kell. Nem csoda, hogy kisebb felületeket, 10 – 20 négyzetmétereket nem lehet ezzel a módszerrel költséghatékonyan vakolni.

Kisebb felületeknél a hagyományos kézi vakolás ár tekintetében verhetetlen. A kézi vakolás ára 2023-ban 4,900 – 6,500 Ft / m2 anyag nélkül, ha csak 1 cm vastagon kell a vakolatot felvinni.

Gépi vakolással egy négyzetméter vakolás munkadíja 3,500 Ft. De kisebb munkákhoz nem fognak ennyiért kivonulni.

Egy mesterembertől sem várhatjuk, hogy olyan egyenletesen fog dolgozni, mint egy gép. Magában a bekevert vakolóanyagban is nagyobb eséllyel lesznek nagyobb szemcsék kézi vakolás esetén, mint a rendkívül finom gépi vakolatban.

A gépi vakolatnak meg kell felelnie a gépi technológia elvárásainak. Annyira finomnak kell lennie, hogy fel lehessen fröcskölni a falra.

A gépi vakolás tehát egyben garancia is a minőségre. Gépi vakolás során biztos, hogy jó minőségű vakolat anyaggal fognak dolgozni, máskülönben a vakológép élettartama rövidülne.

Kézi vaklással 8 munkaóra alatt 40 m2 vakolható.

Gépi vakolással 400 m2 vakolható 8 munkaóra alatt egy 3 fős brigáddal.

Gépi vakolással egy családi ház belső vakolása ideális esetben egy nap alatt elkézül.

A gépi vakoláshoz kell gép, a szállításához kisteherautó, de a működtetésének is vannak feltételei.

Kell hozzá áram, amit ideális esetben a megrendelő biztosít. Amennyiben ez nem megoldható, a vakológépet generátorról működtetjük.

A vakolathoz vizet kell keverni. Ezt is a megrendelő biztosítja általában. Ha ez nem megoldható, a vizet lajtos kocsiból kell biztosítani.

Ablakok és ajtók csejénél vagy újjak beépítésénél szükséges a profi vakolás.

A falak gépi vakolása – sok minden más mellett – egy speciális gipszkeverék használatát (is) jelenti, amely egyenletesen terül el az alapon, és sokkal kevésbé munkaigényes, mint egy hasonló művelet hagyományos kézi eszközökkel.

  • Egyenletes falfelületek.Simább, egyenesebb, jobb minőségű vakolt fal.
  • Gyors és minőségi munka.Lényegesen gyorsabb a kézi vakolásnál.
  • Pontos, tervezhető költségek.Nincs felesleges anyagfelhasználás.
  • Magas átláthatóság.A költségek átláthatóak és kiszámíthatóak.

Munkatársaink mind magasan képzett, szakmájukat mélyen ismerő szakemberek. A sok év alatt mindenféle problémával találkoztak már, így rutinjuk nagy segítséget nyújt és könnyedén kiviteleznek szinte bármilyen egyedi igényt.

Top technológiával és minőségi, általunk összeválogatott alapanyagokkal dolgozunk. A vakoló gép segítségével kollégáink alakítják ki a sík és egyenletes falfelületet, aminek köszönhetően sok sok évig öröm lesz ránézni.

Amit elvállalunk, azt időben, pontosan, igényesen és a megbeszéltek/szerződésben foglaltak szerint teljesítjük.

Kérjen tőlünk ajánlatot: