Kérjen tőlünk ajánlatot generálkivitelezésre

De mi is a generálkivitelezés?

A magyar építőiparban a generálkivitelezés fogalma sokak számára még viszonylag újként hat, holott generálkivitelezők korábban is léteztek, csak főkivitelezőként ismertük őket. A főkivitelezőnek a munkakör tekintetében gyakorlatilag ugyanaz volt a feladata, mint a mai generálkivitelezőknek, avagy a megrendelővel kötött teljes körű szerződés részeként meghatalmazást kaphat az építtető részéről – annak saját elképzeléseire alapozva – az építkezés folyamatának A-tól Z-ig tartó kivitelezésére.

Ez sok esetben már a tervezést és az engedélyeztetést is magába foglalhatja, vagyis a generálkivitelező a különféle alvállalkozók összehangolásával egy új épületet hoz létre, avagy „generál” valamit. Innen eredeztethető a generálkivitelező, illetve a generálkivitelezés elnevezés, ami a fentiekben meghatározott módon az igények felméréstől indul, majd az engedélyek, a tervrajzok elkészíttetésén, valamint az épület tényleges felépítésén, illetve minőségellenőrzésén át a kulcs átadásáig tart.

Egy generálkivitelező feladata rendkívül összetett, hiszen minden stresszt, idegeskedést, telefonálgatást és egyeztetést levesz a megrendelő válláról. Ezeket a munkafolyamatokat ugyanis valakinek el kell végeznie ahhoz, hogy felépülhessen álmaink otthona, ergo azért, mert kiadtuk egy generálkivitelezőnek a tervezést és a házépítést, az még nem jelenti azt, hogy nem kell tervrajzot készíteni, vagy az építőanyag, esetleg egy alvállalkozó miatt aggódni. Csakhogy nem mi idegeskedünk, lévén ettől a sok stressztől kímél meg minket egy generálkivitelező úgy, hogy közben mindvégig rálátásunk van a munkafolyamatokra, az utolsó mozzanatig beleszólhatunk a tervdokumentációba, hovatovább mindvégig felügyelhetjük majd az építkezési munkálatokat is.

Milyen munkák, feladatok tartoznak egy generálkivitelező tevékenységi körébe?

A generálkivitelezés árai nagyon sok mindent foglalhatnak magukba. Ilyen feladatok, munkálatok lehetnek:

 • tervezés
 • engedélyeztetési folyamatok
 • igényfelmérés
 • szakmai tanácsadás
 • hőkamerás vizsgálat
 • külső és belső bontási munkálatok
 • családi ház, nyaraló építése
 • lakásfelújítás (burkolás, festés, gipszkartonozás, parkettázás, épületgépészet)
 • alapozás
 • okos otthon rendszerek kiépítése
 • belsőépítészeti tervek elkészítése, kivitelezése
Árak
Átlagos költségek400.000 Ft/nm
Minimum díjak2.000 Ft/nm
Maximum költségek600.000 Ft/nm
Látványterv és engedélyeztetési folyamatok7-10.000 Ft/m2
Vakolás1.500-5.000 Ft/m2
Glettelés
1.500-2.000 Ft/m2
Gipszkartonozás 4-6.000 Ft/m2
Padlóburkolás 7-10.000 Ft/m2
Homlokzatszínezés 3-4.000 Ft/m2
Homlokzatszigetelés 7-10.000 Ft/m2
Tetőszerkezet készítése fóliázással 12-23.000 Ft/m2

Tetőfedés3-7.000 Ft/m2
Falazás6-10.000 Ft/m2

Költségek m2-re vetítve:

Meglévő szerkezet, elem javítása: 2-20.000 Ft/m2

Meglévő szerkezet egyes részeinek cseréje: 7-25.000 Ft/m2

Teljeskörű felújítás vagy új épület/szerkezet kialakítása: 50-600.000 Ft/m2

Ez a költség a különböző feladatok, projektek típusától változhat, de nagy általánosságban látható, hogy 300 és 600.000 Ft/m2 között mozognak a költségek, ha egy teljes családi ház kivitelezését nézzük. Ha kisebb munkálatokat vesszük alapul, mint az épület kitűzése vagy szerelőbeton vasalása, akkor 2-3.000 Ft/m2-el érdemes számolnunk.

A generálkivitelezés tehát ezt a rengeteg folyamatot tömöríti annak érdekében, hogy a megrendelő csak elmondja az igényeit, majd pár hónap múlva a család, a munka, a barátok vagy a hobbik háttérbe szorítása nélkül átvehesse leendő otthonának a kulcsát. A munkafolyamatok koordinálása és összehangolása a kivitelező központi feladata lesz, aki mellé bizonyos esetekben társkivitelezők is társulhatnak abban az esetben, ha a megrendelő egyes munkafolyamatok – például fűtés, okos rendszer vagy villanyszerelés – kapcsán egy bizonyos vállalkozóhoz ragaszkodik. Ez a megoldás általában nem javasolt, mert rengeteg extra bonyodalmat okozhat mind a tervezés, mind a minőségellenőrzés tekintetében.

Érdemes tudni, hogy egy generálkivitelező, azaz fővállalkozó felelős a projekt minden részletének kezeléséért. Bizonyos esetekben alvállalkozók bevonása is szükséges lehet, mint független vállalkozók megbízása. Ilyen vállalkozó lehet egy ács, bádogos, kőműves vagy éppen villanyszerelő. Mindezek mellett a projekt átadásakor a szerződésben foglaltak szerint a generálkivitelező és annak cége felelős a megbeszéltek maradéktalan teljesítéséért. 

A generálkivitelező feladatait nagyon gyakran összekeverik a fővállalkozó munkakörével, pedig a kettő között lényeges eltérések vannak. Míg ugyanis egy generálkivitelező felelőssége csak addig terjed, hogy a leendő épületet a tervdokumentációban lefektetett részleteknek megfelelően elkészíttesse, addig egy fővállalkozó felelősséggel tartozik azért is, hogy az általa elkészített épület minden elemében megfeleljen a szerződésben lefektetett paramétereknek.

Magyarul a szerződés szólhat csak az alapozásra vagy kizárólag a tetőszerkezet felhúzására is, miközben a legtöbb munkafolyamatot saját vállalkozásban készül, míg a generálkivitelező esetében nem egy részfolyamatot, hanem mindig egy kulcsrakész, berendezhető és beköltözhető házat kapunk eredményül.

Bár vállalkozása válogatja, de a generálkivitelezés témakörébe általában minden munkaterület beletartozik, ami egy ingatlan teljes körű felépítéséhez és környezetének kialakításához szükséges, hiszen a kivitelező olyan alvállalkozókkal egyezteti a munkákat, akik képesek átültetni az igényeket a gyakorlatba.

Nagy általánosságban a generálkivitelezés magába foglal minden kőműves- és burkolói munkát – legyen szó csempézésről, járólapozásról, gipszkartonozásról vagy hőszigetelésről –, ezen felül festést, mázolást, épületgépészetet, villany-, víz- és gázszerelést, valamint az ácsmunkát és a tetőfedést. Ezen felül igény esetén asztalos munkálatok, hovatovább tereprendezés és kertépítés is tartozhat a generálkivitelező munkakörébe.

Kérjen tőlünk személyes találkozót: